KARÁCSONYI CSODA

Ünneplés a Szent Imre Kollégiumban

A hit, a remény, az öröm és a szeretet gyertyáinak fényében ünnepelt a kollégiumi közösség.

Idén a szokásosnál kicsit korábban, hogy külsős diákjaink is bekapcsolódhassanak. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy más felekezetű és más iskolába járó diákjaink is megismerhessék a katolikus keresztény hagyományokat.

Már az adventi gyertyagyújtások is sok élménnyel szolgáltak mindenki számára, így izgalommal vártuk a karácsonyi események megélését.

Ebben az évben a kis Jézus betlehemi születését és a hozzá kapcsolódó események és személyek megjelenítését az eddigiektől eltérő módon, árnyjáték formájában szemlélhettük.

A szervezők, a résztvevők, a technika kezelői, a kulcsszereplők nagy odaadással készültek, hogy esténk feledhetetlen legyen. S az előadás célba ért. Aki nyitott szívvel és őszinte várakozással érkezett, annak szívében valóban megszületett a kis Jézus, Isten fia emberré lett.

A karácsonyi öröm légkörében az előadás végén mindenki véletlenszerűen kapott személyes ajándékot valamelyik diáktársától vagy tanárától, karácsonyi üdvözlőkártya formájában.

Ezt követően a díszesen dekorált, gyertyafényben úszó terített asztalok mellé ülve elfogyasztottuk az ünnepi vacsorát. Hála a konyhai dolgozóknak idén is nagyon finom és bőséges volt.

Már alig vártuk, hogy a test táplálása után kivonuljunk a belső udvarra, melynek közepén színes fényekkel villogó, néhány éve ültetett, élő karácsonyfa várt minket. Kezdődött a közösségi kántálás: „Fel nagy örömre, ma született…” – csendült fel a közismert karácsonyi ének, aztán spontán módon a mindenki által ismert többi ének is. A harsogó énekszó betöltötte a városrész légterét, és sok ablak kinyílt a közeli tízemeletes épületekben. Biztosan voltak olyanok is, akik bekapcsolódtak.

Majd kisebb-nagyobb csoportokat alkotva vagy egyénileg mindenki elindult a szobák felé, ahol folytatódott a kántálás.

2021 karácsonya azért is volt számomra rendkívüli élmény, mert egy évvel korábban a járvány miatt csak szűk körben, néhány általános iskolás korú gyermekkel élhettük meg mindezt. Emlékszem, mennyire hiányoztak a nagyok.

Hála Istennek most mindannyian együtt lehettünk, s talán még intenzívebben élhetjük meg a karácsonyi csodát:

Gyermek született nékünk, Fiú adatott nékünk!

Emmanuel – velünk az Isten!

Konzili Ignác kollégiumvezető

Fotó: Hubai Levente tanár úr

Leave a Reply

%d bloggers like this: