AktuálisElőadásHagyományainkKözösségi életKultúraProgramjaink

Vártuk – megérkezett!

Idén rövid adventünk volt, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé élhettük meg a várakozás-vágyakozás minden szépségét és örömét.

Izgalommal készültek diákjaink az adventi gyertyagyújtásokra és a várva várt karácsonyi műsorra.  Sokan, számos hajnalon át vállalták a korábbi kelés nehézségeit, hogy részt vehessenek a RORÁTE-szentmiséken, ahol részletről-részletre ismerhettük meg Hitvallásunk mélységes titkait, Csaba Atya jóvoltából. S a szentmisék befejezéseként minden reggel fölcsendült a csodálatos énekhang – az „Úrangyalát” idéztük fel.

Ebben az évben kisgimnazistáink és kilencedikes diákjaink (és persze Heni néni) jóvoltából a karácsonyról, az önfeláldozásról és a szeretetről mesélő kis színdarab üzenetét vihettük magunkkal szívünkben. „Mert nem az a lényeg, hogy gazdag vagy, vagy éppen szegény, hanem csak annyi, hogy szeretettel vagy-e a másik iránt.” Ezt a szeretetet tapasztaltuk meg az este hátralévő óráiban, közös ünneplésünkben.

Nagy örömünkre külsős diákjaink is szinte kivétel nélkül részt vettek a kollégiumi karácsony eseményein. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy más felekezetű és más iskolába járó tanulóink is megismerhessék a katolikus keresztény hagyományokat.

A karácsonyi öröm légkörében az előadás végén mindenki véletlenszerűen kapott személyes ajándékot valamelyik diáktársától vagy tanárától, karácsonyi üdvözlőkártya formájában.

Ezt követően a feldíszített, gyertyafényben úszó terített asztalok mellé ülve elfogyasztottuk az ünnepi vacsorát. Hála a konyhai dolgozóknak idén is nagyon finom és bőséges volt.

Már alig vártuk, hogy a test táplálása után belső udvar közepén színes fényekkel villogó, néhány éve ültetett, élő karácsonyfa előtt gyülekezzünk.  Itt kezdődött a közösségi éneklés, majd kisebb-nagyobb csoportokat alkotva vagy egyénileg mindenki elindult a szobák felé, ahol folytatódott a kántálás.

„ S az Ige testté lőn, és miköztünk lakozik!”

Ez legyen mindnyájunk szívének igazi öröme 2023 Karácsonyán!

Istentől megáldott békés, boldog karácsonyt és örömökben gazdag új évet kíván a kollégium nevelőtestülete!

Szerző: Konzili Ignác kollégiumvezető

Fotó: Hubai Levente tanár úr

Leave a Reply