AktuálisHagyományainkKultúra

„Hitből és homokból építették”

Ragyogó napsütésben, igazi „aranyló őszben” indultunk el kedd délután kilencedikes kollégistáinkkal a délelőtti fárasztó tanulásmódszertani foglalkozások után, hogy egy kicsit megismerkedjenek diákéveik városával, Nyíregyházával.

A jól ismert Kossuth szobornál

Hagyományos várostörténeti barangolásunkat a Kossuth téren kezdtük, majd bejárva a környező utcákat és tereket, elidőztünk a legnevezetesebb épületek, emléktáblák, szobrok előtt.

Szentimrések a színház előtt

A gyönyörű épületek, az eredeti pompájában látható Város- és Megyeháza, a Színház és a Múzeum épülete, a paloták és templomok látványa, a köztéri alkotások és szobrok üzenete nyomán kockáról kockára született meg bennünk a „hitből és homokból” épült, értékekben gazdag, szép és hangulatos város képe!

A Megyeháza, balra a Kölcsey szoborral

A Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházba belépve szívet melengető és lelket emelő volt az éppen gyakorló kántor úr orgonajátéka, amely alatt megtekintettük a szentély középső ablakán lévő fogadalmi képet, amely a Szent család előtt hódoló Samassa József egri érseket ábrázolja. Meglepetésként a látogatók számára nemrég megnyitott toronyba is felmehettünk, hogy felülről is szemügyre vehessük a már egyre nyugodtabb, elcsendesülő belvárost.

A toronyban, már lefelé a csigalépcsőn

A Városalapító atyák szobránál, amely a város történetének talán legfontosabb eseményét ábrázolja (gróf Károlyi Ferenc átnyújtja pátenslevelét Petrikovics János szarvasi csizmadiamesternek), azt is megtudtuk, hogy a gyakran gúnyosan használt „tirpák” jelző nem szégyellni való, hiszen a tirpákok a Békésből betelepedett szlovákok voltak, akik hatalmas lendülettel, páratlan szorgalommal láttak a település építéséhez és ez a „meg nem torpanó” akarat mai napig záloga a város fejlődésének.

A városalapítók lábai előtt a „városnézők”

Városnéző sétánkról jóleső fáradtsággal indultunk vissza koraesti alkonyatban a kollégiumba, útba ejtve a fagyizót vagy a fánkozót, kinek-kinek igénye, kedve szerint.

Nyíregyháza első köztéri szobra (Bessenyei-szobor)

Másnap este mintegy összegzésképpen a még friss élmények és ismeretek birtokában megnéztük a Nyíregyháza a nyitott város c. kisfilmet és meghallgattuk a Város dalát, így a sétáról hiányzó diákok is benyomásokat szerezhettek városunkról a látottak alapján.

Konziliné Bunya Julianna tanárnő

Fotók: Hubai Levente tanár úr

Leave a Reply