Fényes ezüstök, hajtatlan bankók

„Királyok hobbija”

Március 10-én csütörtökön megnyitottuk a tanév második minitárlatát a kollégium aulájában. Ezúttal a régi érmék, bankjegyek rajongóit leptük meg egy kicsiny numizmatikai válogatással.

Gyűjteményünk adottságaiból következően 2-3 évszázad (1700-as évek második felétől napjainkig) forgalmi és emlékérméit, bankjegyeit tudtuk prezentálni. A kiállítás 4 nagyobb egységre osztható, a kiállítás térbeli elrendezése ezt követi.

Középen a legrégebbi korszakból Mária Terézia és I. Ferenc réz krajcárjai és dénárja, az Osztrák-Magyar monarchia krajcárja, központi helyen a Horthy-korszak ezüst pengői és a történelmi hiperinflációs bankjegyek láthatóak. Jobb oldalon a külföldi és magyar jubileumi veretek, bal szélen a forint története 1947-től napjainkig. Itt kaptak helyet az 5, 10, 20, 50 forintos forgalmi érmék emlékváltozatai, ezeket a szemfüles érdeklődő valószínűleg maga is kivette a tárcájából és eltette otthon az utókornak.  

A forgalmi érme emlékváltozata valamely forgalomban már résztvevő forgalmi érmével azonos címletű, de képileg egy adott eseményhez, évfordulóhoz, nemzeti, történelmi értékhez kapcsolódó törvényes fizetőeszköz, amely témára a jegybank a nagyközönség figyelmét kívánja felhívni. Kiváló figyelemfelkeltő eszköz, hiszen a készpénzforgalomban megjelenik, a lakosság szívesen elteszi emlékbe, így nem sokáig vesz részt ténylegesen a készpénzforgalomban.

A több,  mint 100  érmét és 25  bankjegyet felvonultató mini kiállításon a kollégiumi tanárok és diákok  magángyűjteményéből származó pénzeket ismerhetik meg a látogatók. (Találunk köztük ezüst, réz, bronz, vas, nikkel, alumínium, horgany és számos ötvözetből készült pénzt is.)

Nem feltétlenül csak a szépen megőrzött, esetleg kapszulával védett darabok kerültek a tárlóba, hiszen találunk köztük például forgalomban elkopott példányokat is. Láthatunk nemcsak kimondottan fizetésre alkalmas telefonérmét (tantusz), első választó emlékérmét, ill. éremverő golyóspréssel helyben készült szuvenírt is (Diósgyőri várat ábrázolja).

A Nyíregyházáról származó, tragikus sorsú, fiatalon meghalt öttusázó és a 20 forintos bankjegy kapcsolódási pontjáról a „Kiről mintázták ezt a fantasztikus férfitestet?” című írásból (Tóth Gyula tanár úr gyűjtése) tudhatunk meg többet!

A kollégium szeretettel várja a numizmatika iránt érdeklődő szentimrés diákokat és az intézmény minden dolgozóját. (A kiállítás 2022. május végéig tekinthető meg a kollégium aulájában. Igény esetén a pénzek kivehetőek.)

Hubai Levente tanár úr

Fotó: Tóth Gyula és Hubai Levente tanár urak

Leave a Reply

%d bloggers like this: